Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше окончателно оправдан по обвинението

...
Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше окончателно оправдан по обвинението
Коментари Харесай

Николай Ненчев е оправдан окончателно по делото за ремонта на МиГ-29

Бившият министър на защитата Николай Ненчев беше окончателно оправдан по обвиняването за закононарушение по работа, обвързвано с ремонт и доставка на аварийни елементи за самолети МиГ-29. Прокуратурата катастрофира изцяло и по това дело, откакто и Върховния касационен съд разгласи Ненчев за почтен. Мотивите на решението не са обществени, защото делото е с гриф за сигурност, оповестиха от Върховен касационен съд.

Държавното обвиняване твърдеше, че Ненчев е нарушил закона, като не е обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на самолети от изтребителната авиация на Военновъздушни сили. Причината за това била, че през 2015 година е скрил настоящ контракт за ремонт на самолетите с съветската корпорация и е почнал договаряния с Полша, с което сложил и в риск българската авиация и е нанесъл на страната големи вреди - над 7 млн. лева. 

Според следствието на 26.04.2015 година сред Министерство на защитата (МО) и АО „ РСК МИГ “ са били подписани два контракта за удължение на ресурса на 2 мотори РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 мотори РД – 33 и един брой кутия за самолетен елемент – 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лева.) Вместо тези контракти да бъдат приведени в действително осъществяване, министър Ненчев е споделил на своя заместник  да ги пази в служебната си каса и да не подхваща каквито и да било дейности по осъществяването им, с цел да не бъде сбъднат ремонтът на самолетите, благосъстоятелност на страната ни в АО „ РСК МИГ “. Същите инструкции министър Ненчев траял да дава и през идващите няколко месеца на подчинените си в министерството. Според обвиняването задачата му била да аргументи вреди за съветската компания „ РСК МиГ “ за над 48,5 млн. лв., които се явяват пропуснати изгоди.

И Софийски градски съд и апелативния съд в София изцяло оправдаха Николай Ненчев. Сега това прави и Върховен касационен съд. 

По това дело бяха разпитани двама президенти - актуалният Румен Радев и някогашният Росен Плевнелиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР